Ünlü ressamların kendi portrelerini çizmeleriyle başlayan, sonra da günümüzdeki Instagram hikâyelerine ve snap’lere kadar uzanan Selfie çılgınlığının oldukça uzun bir tarihi var. Gelin, sosyal medya canavarlarını esir alan bu “özçekim” macerasının geçmişinden ve selfie çekmenin püf noktalarından biraz bahsedelim.
İçeriklere buradan hızlıca ulaşabilirsiniz >>>
SELFIE’NİN TARİHÇESİ
- İlk Selfie Hashtag’li fotoğraf, 17 Ocak 2011 tarihinde Instagram’a yüklendi. Ama insanlığın kendini çekme takıntısı çok daha eskiye dayanıyor.
- Yıl 1524! Parmigianino isimli ressam, konveks bir aynaya kendi portresini yaptı.
- Amerikan fotoğrafçılığının öncüsü Robert Cornelius, 1839’da kendi fotoğrafını çekerek Özçekim tarihinde bir ilke imza attı.
- Mühendis ve astronot Buzz Aldrin, havalı bir mekânda Selfie çekme kavramına yepyeni bir boyut getirdi. 1966 yılında uzayda, Dünya’yı fona alarak bir Selfie patlattı. Kim Kardashian bile bundan daha havalı bir Özçekim yapamaz herhalde.
- Selfie çubuğu denen alet, 1985’te patentlendi. Japon mucitlerin insanlığa yaptığı büyüt hizmet (!) yadsınamaz.
- 2013 yılında “Selfie” yılın kelimesi oldu ve Oxford sözlüğüne girdi. Türkçesi olan “özçekim” de en az onun kadar kullanılıyor.
- Son yıllarda erkekler, internette “Selfie çekmenin ipuçları”nı kadınlardan daha çok arıyorlar. Bunun çok ilginç bir durum olduğunu düşünüyorum. Demek ki erkekler bizden biraz daha megalomanlar. 🙂
SELFIE ÇEKMENİN İPUÇLARI
Sosyal medyada bir Selfie paylaşacağınız zaman dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var. “Ben bir sosyal medya fenomeni olacağım” diye bir hedefiniz varsa bu önerileri göz önünde bulundurmalısınız.
- Snap izlerken ya da Instagram akışına bakarken sıkıldınız diyelim. Hemen ardında da açtınız kameranızı ve bir Özçekim yaptınız. Şimdi onu hemen silin! Yüzünüzdeki sıkkınlık, fondaki bıkkınlık ve o amaçsız boşluk hissi kendinizi ifade etme biçiminiz olmamalı.
- Öncelikle Selfie çekmek için bir sebebiniz olsun. Neden şimdi Selfie çekiyorsunuz ki? Olumlu tavır ve fotoğraflar her zaman daha çok beğeniliyor bunu bir köşeye yazın. Sonra da Selfie’nize bir konsept belirleyin. Saç modeliniz mi ilginç? Güzel bir makyaj mı yaptınız? Veya hafta sonu modunuzu mu yansıtmak istiyorsunuz? Konuyu siz seçin. Yeter ki dudaklarınızı büzüp öyle boş boş kameraya sırıtmayın.
- Arkadaşlarınızla bir aradayken güzel bir anınızı yakalamak istiyorsunuz ama bilin ki telefon sizin elinizdeyse, büyük ihtimalle en iyi çıktığınız fotoğrafınız bu olmayacak. Ha bu ne kadar önemli? Bence hiç değil. Arkadaşlarınızla paylaştığınız bu eşsiz anı kaçırmaktansa boş verin süper çıkmayın. Ama böyle estetik takıntılarınız varsa verin telefonunuzu, fotoğrafınızı başka biri çeksin. Kameranın önündeki kişilerin genellikle yüzü patates gibi çıkar. 🙂
- Nerede olduğunuzu belirten bir Selfie çekiyorsanız yüzünüzün bir kısmını fotoğrafın dışında bırakmaktan korkmayın. Kadraja gözlerinizi-alnınızı dâhil edin ve kalanı mekânın güzelliğiyle doldurun. Eğer yüzünüzü yarım çekecekseniz fotoğrafı dikkatli kesmekte de fayda var tabii.
- Eğer Instagram ya da Facebook gibi, paylaşımların kalıcı olduğu bir platformdaysanız, üst üste çok fazla Özçekim paylaşmamaya dikkat edin. Bu hesaplar gerçekten çok sıkıcı görünüyor. Siz kendinizi izlemeye doyamamış olabilirsiniz ama kimse üst üste aynı kareyi görmek istemez.
SELFIE ÇEKMENİN PÜF NOKTALARI
- Her yüzün daha iyi göründüğü bir açı vardır. Evde deneme yanılma yöntemiyle kendinizinkini bulabilirsiniz. Üst açılar, biz kadınlarda genellikle daha çok işe yarar. Zaten Instagram fenomeni olan ve bu işi çözenlerin hesaplarına bakarsanız fotoğraflar hep tepeden çekilmiştir. Ama telefon yukarı çıktıkça gözlerinizin “kedi” gibi görünme riski de artacaktır, unutmayın. Ha bu şekil hoşunuza gidiyorsa ne ala!
- Fotoğrafın altına yazdıklarınız da en az fotoğraf kadar dikkat çekici olmalı. Eğer fotoğrafa dâhil edemediğiniz detaylar varsa, Caption’da belirtme fırsatını kullanabilirsiniz.
- Herkes iyi ışıkta daha güzeldir! Bu yüzden Selfie’nin en önemli olayı doğru ışığı yakalamak. Tabii fotoğraf paylaşmak istediğiniz bazı anlarda, güzel ışık bulmak biraz zor olabilir. Özellikle gece çekimi yapacaksanız ekstra ışığa ihtiyaç duyacaksınız. O yüzden Selfie çekerken mümkün olduğu kadar gün ışığından faydalanmaya çalışın. Emin olun çok daha güzel görüneceksiniz.
- Banyo Selfie’leri neden bu kadar yaygın olduğunu hiç düşündünüz mü? Çünkü küçük alanlarda ışık daha az dağılır ve çektiğiniz fotoğraflarda daha güzel görünürsünüz. Eğer Kylie Jenner gibi Özçekim odaklı bir kariyer yapmak istiyorsanız tıpkı onun gibi banyonuza özel ışıklandırmalı bir ayna yaptırmayı düşünebilirsiniz.
FİLTRELER VE HASHTAG’LER KULLANIN
Eğer bir Selfie ustası olmak istiyorsanız akıllı telefonunuzla fotoğrafınızı çektiğiniz anda işiniz bitmiyor. Aslına bakarsanız maceranız daha yeni başlıyor. İşte karşınızda profesyonelliğe giden yol haritanız…
UYGULAMALAR
Fotoğrafları düzenleyen uygulamalar sayesinde, yaptığınız Özçekim’in ışığını, arka planını, şeklini değiştirebilirsiniz. Lekeleri ve kusurları bile silebilir, ortaya bir sanat eseri çıkarabilirsiniz.
FİLTRELER
Filtrelerle oynamak inanılmaz eğlenceli bir iş. Çektiğiniz fotoğrafın renkleriyle oynayarak Pop-Art bir kare elde edebilir veya biraz daha romantik takılıp retro bir hava yakalayabilirsiniz. O kadar çok filtre çeşidi var ki, kendinizi kaybedebilirsiniz. Fakat unutmayın, filtreleme işini abartırsanız fotoğrafınız doğallığını ve samimiyetini kaybedecektir. Hatta ben “no filter” yani filtresiz fotoğrafları daha güzel buluyorum ama seçim sizin tabii.
Mutlaka biliyorsunuzdur ama eğer daha önce duymadıysanız size “Caption”ın ne demek olduğunu anlatayım. Örneğin dergilerde her konunun girişine kocaman harflerle büyük bir başlık atılır. İşte, sosyal medyada da bu başlığa, “Caption” deniyor. Selfie çektikten sonra sizin de bu kompozisyonunuza güzel bir başlık veya manşet bulmanız gerekir! Örneğin, “Sonbaharın en sıcak günü,”, “Minik kedimin yaramazlıkları” gibi… Kısacası yakaladığınız o anda, fotoğrafınızda neler oluyorsa bunu güzel sözcüklerle anlatın. “Caption”larınızın yaratıcı ve esprili olması yeteneğinize kalmış tabii. İnsanların gülmeyi sevdiğini ve pozitif mesajlardan hoşlandıklarını biliyorsunuz. Ona göre bir şeyler uydurun işte. 😉
HASHTAG’LER
Herkesin ağzında bir “Hashtag” lafıdır gidiyor ama gerçekten nedir bu? Sözcük anlamını soruyorsanız, “diyez-etiketi” demek. Ama bu hiç bir anlam ifade etmiyor tabii ki! Hashtag, sosyal ağlarda bir sözcük ya da sözün başına diyez işareti (#) eklenerek oluşturulur. Facebook, Google Plus, Instagram, Twitter ve benzeri sosyal ağlarda “#” sembolü kelime veya kelime grubunun önüne eklenir ve bu sayede bağlantılar oluşur. Anlık bilgiler kategorize edilir ve kitlelere ulaşır. Böylece aynı Hashtag’i kullanan insanlar, tek bir sohbet grubu içinde toplanabilirler. İşte, bu kadar önemli bir konudan bahsediyoruz aslında. Eğer siz de Selfie’lerinize Hashtag’ler eklerseniz beğenilme ve takip edilme olasılığınız kat kat artacaktır. Şimdi, kendinize iki veya üç tane yaratıcı Hashtag bulun ve yeni arkadaşlarınızın sizi bulmasını bekleyin! Size biraz Hashtag önerisi verebilirim:
#manicmonday, #catstagram, #tbt veya #throwbackthursday, #caturday, #flashbackfriday, #selfiesunday, #friendsforever, #love, #TagsForLikes, #tweegram, #photooftheday, #20likes, #amazing, #smile, #follow4follow #like4like, #look, #instalike, #picoftheday, #food, #instadaily, #instafollow #followme, #girl, #instagood, #bestoftheday, #instacool, #instago, #allshots, #follow, #webstagram, #colorful, #style #fashion, #beauty
Selfie’yi çektiniz, düzenlediniz, filtrelediniz, Hashtag ve Caption eklediniz, şimdi yayınlayabilirsiniz. Son olarak etiketlemek istediğiniz arkadaşlarınızı da etiketlerseniz, işlem tamamdır! Artık siz de bir Selfie ustası oldunuz!
SELFIE İLE İLGİLİ YAPILAN EN BÜYÜK HATALAR
Güzel bir Selfie çekmenin inceliklerinden bahsettim. “Yapmasanız iyi olur,” dediğim durumlar da var tabii! Tercih sizin ama genel olarak sosyal medya canavarlarının düşüncelerini yansıtmaya çalıştım.
- Çok fazla hashtag kullanmayın. Bu sizi takip edenleri yoracak ve içinden çıkılamaz bir anlam karmaşasına sebep olacaktır.
- Unutmayın siz bir insansınız, ruhsuz bir robot değilsiniz. O yüzden doğal olun ve içten bir şekilde gülümseyin. Pozitif özçekimler sosyal medyada çok daha fazla beğeni alıyor.
- Pozlarınızı abartmayın! Tatlılıkla şapşallık arasında gerçekten çok ince bir çizgi var.
- Fotoğrafınızı çok fazla filtrelemeyin. Çünkü özellikle gerçek görünüşünüzü bilen insanlar, bunun çok saçma bir davranış olduğunu düşüneceklerdir. Hoş doğal halinizi bilmeseler de filtreli fotoğrafları artık herkes bir bakışta anlayabiliyor. Kısacası kimseyi kandıramazsınız!
- Kusursuz görünmek için uğraşmayın. Saçlarınız arada sırada dağınık görünüyorsa ne olmuş? Ünlülerin makyajsız Özçekim’lerini görüyorsunuz. Bazen tamamen doğal Özçekim’ler, sizi çok daha samimi gösterecektir.
- Karizma bakışlar atıp süper modeller gibi poz kesmeye çalışmaktan vazgeçin! İki erkek kardeşi ve birçok yakın erkek arkadaşı olan bana inanın ki erkekler bu tavırlardan hiç hoşlanmıyorlar.
- Ördek dudak sendromunu sakın abartmayın! Kadınların neden bu pozun çekici olduğunu düşündüklerini erkekler hiç anlayamıyorlar. Ama yine de bunu yapmak istiyorsanız en azından doğal görünmek için çaba gösterin.
Durun daha bitmedi
- Eğer Miley Cyrus gibi seksi bir şekilde dil çıkaramıyorsanız bunu hiç denemeyin daha iyi!
- Özçekim yaparken ışığı hep kameranın arkasına alın. Karşınıza alırsanız fotoğrafınız karanlık ve renksiz çıkacaktır. Artık bu kuralı öğrendiniz diye tahmin ediyorum.
- Backround’unuz çok önemli. O yüzden Selfie çekerken arkanızda güzel bir doğa manzarası, şık bir restoran, renkli bir fon gibi güzel malzemeler olsun. Toplamadığınız yatağınız, yarısı yenmiş tabağınız hiç de havalı değil.
- Yüzünüzde abartılı duygusal tepkiler olmasın. Yalandan ağlıyormuş veya aşırı şaşırmış gibi yapmacık tavırların amacı ne olabilir ki? Ha mimiklerinize süper hâkimsinizdir ve serde oyunculuk vardır o zaman tamam.
- Özçekim’de uyuyormuş gibi poz vermek de biraz saçma değil mi? Adı üstünde “Özçekim”. Fotoğrafı siz çekiyorsunuz, nasıl uyuyorsunuz? 🙂
- Aynı mekânda, aynı ışıkta ve aynı konseptte fotoğrafın 10 versiyonunu neden üst üste yüklüyorsunuz? Bu takipçileriniz için inanılmaz sıkıcı bir durum.
- “Upload” tuşuna basmadan önce çektiğiniz bu fotoğrafın sonsuza kadar internette dolaşmasını isteyip istemediğinizi kendinize sorun. Son kararınız mı?
Popüler kategorisindeki tüm içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.