Kış aylarında hareketlerimizin daha da kısıtlandığını siz de fark etmişsinizdir. Çoğumuz masa başı işlerde çalışıyoruz bu da işimizi daha da zorlaştırıyor tabii. Kilo vermek neredeyse imkânsız bir hal alıyor. Ama bu hayat böyle geçmez, siz ne dersiniz? Haydi, elimizi taşın altına koyalım ve biraz göbecikleri eritelim…
İçeriklere buradan hızlıca ulaşabilirsiniz >>>
FİT KALABİLMEK İÇİN BU ÖNERİLERE GÖZ ATIN!
Öncelikle şunu çok iyi bilmelisiniz: Aç kalıp, egzersiz yaparak belirli bir süre içinde birkaç kilodan kurtularak bu sorun çözülmez. Bu tür diyet programları metabolizmayı bozduğu için verilen kilolar sağlıksız bir şekilde geri alınır. Sağlıklı bir yaşam için ideal kiloya ulaştıktan sonra, bunu korumak çok daha önemlidir. İşte kilo kontrolü için her zaman işe yarayacak altın kurallar…
1- Sık ve az beslenin
Metabolizmanın iyi çalışması ve şeker dengesinin kurulması için aç kalmamaya ve az beslenmeye özen göstermelisiniz. Günde üç ana, üç ara öğün alarak, aç kalmadan metabolizmanızın çalışmasını hızlandırabilir ve kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
2- Düşük kalori ve düşük yağ içeren bir beslenme programı seçin
Yağlı besinlerden uzak durmalı ve çok kalorili besinler tüketmemelisiniz. Yüksek kalorili besinler, içerdikleri yağ ve karbonhidrat miktarı fazlalığından çabuk acıkmanıza ve açlık krizlerine girmenize neden olurlar. Akşam koltuğa yayılıp film izlerken tükettiğiniz cipsler ve çekirdekler, ne kadar masum görünseler de kısa sürede size kilo olarak geri dönerler.
3- Düşük glisemik indeksli besin tüketin
Patates, pirinç pilavı, beyaz ekmek, çay şekeri ve bal gibi yüksek glisemik indeksli besinler, kan şekerini hızla yükselterek ani iştah artışına neden olur. Bu besinlerin yerine, tok tutan tam buğday, tam çavdar ekmeği, bulgur pilavı ve meyve gibi düşük glisemik indeksli besinler çok daha geç acıkmanızı sağlar.
4- Besinleri pişirme şekliniz çok önemli
Formda kalmak için yiyeceklerin pişirme şekilleri de önemli. Bu nedenle yiyecekleri haşlama, fırında ya da ızgarada pişirerek tüketmeyi tercih etmelisiniz. Ayda bir veya iki kez kızartma yiyebilirsiniz. Patatesi kızartmak yerine, fırında baharatla lezzetlendirip yemek çok daha az kalori almak demektir. Üstelik biraz kekik, pul biber ve zeytinyağı ile tatlandırılan patates, inanın bana fırında da oldukça lezzetti oluyor.
5- Yemekten önce çorba için veya salata yiyin
Yemekten önce içilen çorba veya yenen salata, açlık hissini azalttığı için ana yemeğin daha az tüketilmesini sağlıyor. Açlığın bastırılması ve doygunluk sağlamak için yemek aralarında kalori değeri düşük sebze ve salata tüketilebilir.
6- Davet ve parti yemeklerine dikkat edin
Izgara balık, tavuk, köfte veya yağsız et gibi protein ağırlıklı seçenekleri, salata gibi düşük kalorili besinlerle birleştirerek dengeli ve hafif bir menü tercih etmek yararınıza olur. Çünkü eğlenirken yediğinizi kontrol etmek her zaman daha zordur.
7- Bol bol su için
Vücudumuzun yüzde 60-70’ini su oluşturuyor. Su içimine önem verilmediği zaman vücuttaki yağ miktarı artıyor. Bunu önlemek için günde en az 10-12 bardak su içmeye özen göstermelisiniz.
8- İçeceklerin kalorilerine dikkat
İçecekler hayatımızda kalori olarak masum görünseler de bazı içeceklerin tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Gazlı, kolalı içecekler ve hazır meyve suları çok fazla kalori içeriyor. Asitli içecekler, besinlerin sindirilmesini hızlandırıyor. Besinlerin emilimi hızlandığı için de çok daha çabuk acıkıyorsunuz.
9- Düzenli spor yapın
Düzenli olarak spor yapmak kilo vermenin yanı sıra sıkılaşmaya ve formda kalmaya yardımcı olur. Söylemesi kolay biliyorum ama maalesef sporsuz formda kalmak gerçekten çok zor. Yoğunluk sebebiyle düzenli olarak spora vakit ayıramıyorsanız en azından haftada 3 gün yarım saat tempolu yürüyüş yapmaya çalışın. Eğer bunu yaparsanız hem psikolojik açıdan hem de kilo kontrolü açısından ne kadar fayda sağladığını göreceksiniz.
10- Tartıyla yüzleşin
Kilo verdikten sonra vücut ağırlığınızı düzenli olarak takip edin. Gidip gidip sürekli tartılın demiyorum tabii! 15 günde bir, aynı saatlerde olmasına özen göstererek tartılın. Böylece kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
### Bu kadar öneriden sonra egzersiz yapmak isteyen olursa “Evde yapılabilecek egzersizler” başlıklı yazım ilginizi çekebilir…
Motivasyonumu yükselttiniz , yazdıklarınızı uygulamaya başladım bile 🙂
E hadi gayret o zaman 🙂 Sevgiler…
Sağlıklı beslenmek ve sporu günlük hayatın parçası hale getirmek konusunda ciddi girişimlerim var bugunlerde, gerçekten de püf noktalara değinmişsiniz. Bol bol su için önerisini üstüme alıyorum, teşekkürler tavsiyeler için 🙂