Yılın en eğlenceli dönemine yani yılbaşına hızla yaklaşırken sizin de içinizde böyle anlamsız bir kımıltı var mı? Planlarınızı şimdiden yapmaya başladınız mı? O gece evde de olsanız ya da arkadaşlarınızla bir mekana da gitseniz mutlaka bir kutlama yapmak istiyorsunuz değil mi? Emin olun, tüm dünya da tıpkı sizin gibi bu günü iple çekiyor ve herkes yeni bir yıla girerken eğlenmek istiyor. Tabii yeni yıl kutlamaları ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ve her millet, kendi kültür birikimine göre farklı farklı eğlence stilleri yaşıyor. Gelin, ilginç yılbaşı kutlamalarının altını çizerek birlikte tüm dünyayı dolaşalım, ne dersiniz?
İçeriklere buradan hızlıca ulaşabilirsiniz >>>
LYON’UN IŞIK FESTİVALİ

Avrupa kentlerinde ışıklı süslerle en çok gecelere yansıyan yılbaşı sevinci muhteşem yaşanıyor. Bu ışıklı süslerin ise bir hikâyesi var; uzun Kuzey Avrupa gecelerinin karanlığını ve bununla birlikte gelen karamsarlığı biraz olsun azaltabilmek! İşte, yeniden gelecek güneşli günlerin umudunu söndürmemek için Lyon’da, 21 Aralık’ta “Lucida” yani “Işık Festivali” düzenleniyor. Ancak aylar öncesinden yakılmaya başlanan ışıklar, festivalden çok sonra da yanmaya devam ediyor. Evlerde ise yılbaşı gecesinde partiler veriliyor, insanlar da birbirlerine hediyeler alıyorlar.

Buldukları her özel günde ve tatilde karnaval düzenleyen çılgın Brezilyalılar, yeni yıl kutlamalarını da boş geçmiyorlar. Hatta yeni yıl kutlamalarının Brezilya’daki en eğlenceli karnaval olduğunu söyleyebiliriz. Hoş, bu kutlamayı yeni yıl için mi yoksa önlerindeki bir haftalık koskoca tatil için mi yaptıklarını söylemek zor! Sanırım her ikisini birden kutladıkları için eğlencenin dibine vuruyorlar. 4 gün 4 gece samba rumba yapıyorlar! İşin en güzel yanı ise 4 gün süren karnaval boyunca insanlar giydikleri birbirinden ilginç kostümleri üzerlerinden çıkarmayıp sokakları gökkuşağı renkleriyle dolduruyorlar.
TÜM NEW YORK EMPIRE STATE ÖNÜNDE

Times Square Meydanı’nda milyonlarca insanın bir araya gelerek oluşturduğu kutlama ile yeni yıla giren New York’ta, tüm insanlar gerçekten sokaklarda oluyor. Caddeler ağzına kadar dolup taştığı için polislere oldukça büyük bir görev düşüyor. Her sokakta barikat oluşturup çılgın kalabalığı dizginlemeye çalışan polisler, yeni yılı pek de eğlenerek geçiremiyorlar. Taksim Meydanı’ndaki Burger King gibi buluşma noktası ilan edilen Empire State Binası’nın önünde ise iğne atsan yere düşmüyor. Bu muhteşem kalabalık hep bir ağızdan yeni yıl şarkıları söylüyor.
Gösteri yapmak için alana gelen ponpon kızlar, ellerindeki ponponları insanlara bedava dağıtıyorlar. Tahmin edersiniz ki her yıl bu ponponların bir sponsoru oluyor. Yine Times Square Meydanı’nda bulunan NTV stüdyosunun tepesinden aşağıya doğru yavaşça inen devasa bir küre, eski yılın geride kaldığını ve yeni yıla girildiğini sembolize ediyor. Gece saat 00:00’a saniyeler kala insanlar hep bir ağızdan geri sayıma başlıyorlar ve gece havai fişeklerin ışığıyla bembeyaz bir şölene dönüşüyor.
ÇİN’DE BİR AY ÖNCESİNDEN HAZIRLIK

Çinliler yeni yılı kutlamak için bir ay öncesinden hazırlıklara başlıyorlar. Hediyeler alınıyor, sokaklar süsleniyor, kostümler ve yeni yıl yiyecekleri hazırlanıyor. Daha sonra annelerimizin her bahar yaptığı gibi evlerini dip köşe temizliyorlar. Böylece geçmiş yılın tüm kötülüklerini, uğursuzluklarını süpürerek evden çıkardıklarına inanan Çinliler, yeni yıla yeni bir başlangıç yaparak girmiş oluyorlar. Akşam yemeklerini deniz ürünlerinden seçiyorlar çünkü bu sayede dileklerinin kabul olacağına inanıyorlar. Son gün de fener festivali yapıyorlar. Şarkı söyleyerek, dans ederek ve şovlar yaparak sokaklarda eğleniyorlar.
İSPANYA’DA DİNİ SEMBOLLER BAŞROLDE

Katolik Hıristiyanların yaşadığı İspanya’da önceleri, yeni yıl Hz İsa’nın ölüm günü olduğundan sadece dini duyguların hâkim olduğu törenler olarak yaşanırdı. Kadınlar ve erkekler sadece siyah kostümler giyerek bu günü çok ciddi geçirirlerdi. Fakat günümüzde bu durum pek çok açıdan farklılık gösteriyor. Artık İspanyollar, yeni yılda eğleniyorlar. Okullar bir hafta, çalışanlar ise iki hafta tatil yapıyor. Yeni yılın yeni bir başlangıç olduğunu düşünerek artık kutlamalar yapıyorlar ama yine de günler öncesinden sokakları dini semboller, anıtlar ve heykellerle donatmayı da ihmal etmiyorlar. Bu sembolleri rengârenk çiçeklerle süslüyorlar.

Pek çok ülkede yılbaşı gecelerinin geleneksel yemeği olan sebzeli hindiyi tercih eden Venezüellalılar, evlerinin içini dışını ışıklarla ve objelerle süslüyorlar. En ilginç dekoratif eşyalarını ise içinde inekler ve koyunlar olan küçük bir çiftlik maketi oluşturuyor. Gece saat tam 00:00’da bu çiftliğin içine bebek İsa’nın mini heykelini koyarak ona dua ediyorlar. Bazı aileler bebek için ilahi ve şarkılar söylüyor. Daha sonra şarap içip birbirlerine hediyelerini veriyorlar.
Yeni yılı takip eden günlerde ise karnavallara ve eğlencelere başlıyorlar. 6 Ocak’ta “La Paradura del Nino” karnavalı yapılıyor. Karnavalda insanlar, sokak sokak ve ev ev gezerek küçük İsa sembolünü dolaştırıyorlar. Bunu taşıyan kişilere ev sahipleri tarafından içecek ikram ediliyor.
FANTASTİK MEKSİKALILAR

Halloween (Cadılar Bayramı) kutlamaları olarak bilinen yeni yıl şenlikleri Meksika’da pek çok ülkeden daha farklı yaşanıyor. Yılbaşı gecesi ölüm günü olarak biliniyor fakat Meksikalılar bu günü ölümle ilgili espriler ve şakalar yapıp eğlenerek kutluyorlar.
Üzerinde gülen yüzler olan şekerlemeler alıyorlar. Yine üzerinde aile fertlerinin isimleri yazılı olan şekerleri çocuklara dağıtıyorlar. Kutlamalar, partilerden, danstan, müzikten ve muhteşem yemeklerden oluşuyor. Elinde bir müzik aleti olan iskelet şeklinde oyuncaklar yapıyorlar. Hayalet, cadı, vampir veya kurt adam kostümleri giyerek Amerikan filmlerinde gördüğümüz sahneleri hayata geçiriyorlar. Üzerlerinde ölümü çağrıştıran kostümlerle ev ev gezerek yiyecek, şekerleme veya içecek ikramlarını kabul ediyorlar. Ev sahipleri ise bu şekilde ölüleri beslemiş oluyor.
İRLANDA’DA MASALLAR ANLATILIYOR

İrlanda’da yeni yıl gecesinde aile büyükleri ateşin başına oturttukları çocuklarına eski günlerden bahsederek hikâyeler anlatıyorlar. Yılbaşı gecesinde her çobanpüskülü yaprağının üzerinde bir melek olduğuna ve bu sayede dileklerini meleklerin duyabileceğine inanıyorlar. Hayvanların konuşabildiği tek gecenin yine yılbaşı gecesi olduğunu fakat aynı zamanda hayvanları dinlememek gerektiğini, bunun şanssızlık getirdiğini düşünüyorlar.
TAYVAN’DA SU SAVAŞI

7’den 70’e her yaştaki çocuklar ve hâlâ içinde bir çocuk barındıranlar, Tayvan’da yeni yılı kutlamak için sokaklara fırlayıp çılgın eğlencelere katılıyorlar. O gün meslekleri, sosyal statüleri veya ekonomik durumlarını unutan insanlar, sokaklara istedikleri kıyafetle ve olmak istedikleri kişiler olarak fırlıyorlar. Su savaşı yapıyor, sokağa çıkan herkesi sudan çıkmış balığa çeviriyorlar. Tüm dünyada olduğu gibi birbirlerine yeni yıl hediyeleri almaktan da hoşlanıyor, günler öncesinden para biriktirerek sevdiklerini sevindirmeye çalışıyorlar.
RUSYA’DA 30 METRELİK AĞAÇ SÜSLENİYOR

Rusya’da şehirler, yılbaşı gecesinden günler önce süsleniyor. Özellikle şehir merkezlerinde büyük ağaçlar süslenerek ışıklandırılıyor. Mesela Minina’da, yüksekliği 30 metre’yi bulan, 100 küsur yaşındaki ağacın süslenme maliyeti dudak uçuklatıyor. Festivaller düzenleniyor ve insanlar çılgınca eğlenerek yeni yıla girdikleri günü kutluyorlar.
AVUSTRALYALILAR PLAJDA

Avustralya Güney Yarımküre’de olduğu için onlar yeni yılı sıcak yaz günlerinde yaşıyorlar, çok şanslılar. Yılbaşı gününü piknik yaparak deniz kıyısında geçiriyorlar. Saatler gece yarısını gösterince ıslık çalıyor, kornalara basıyor ve kilise çanları eşliğinde gürültü yapıyorlar.

Yunanistan’da yılbaşı gecesi özel yemekler hazırlanıyor. Bunların en önemlisi ise Vassilopitta veya St. Basil’in Keki. Kek içine gümüş veya altın para konularak pişiriliyor. Kekinden para çıkan kişinin o yıl çok şanslı olacağı düşünülüyor.
KANADA’DA YÜZME ŞENLİĞİ

Kanada’da en dondurucu yeni yıl şenliklerinden biri olan “Geleneksel Yüzme Şenliği” yapılıyor. Buz gibi havada mayolarını giyip demir gibi sularda yüzen insanlar, yeni yıla gözleri tamamen açık olarak giriyorlar orası kesin! Hayır, işin ilginç yanı bu insanlar soğuğa o kadar alışmışlar ki hasta da olmuyorlar. Biz yapsak yorgan döşek yatarız değil mi?
### Yeni yıla girerken kırmızı iç çamaşırı giymekten tutun da kapının önünde nar kırmaya kadar geniş bir yelpazeye sahip olan yılbaşı geleneklerinin bazıları gerçekten çok eğlenceli! Siz de bir kaçını uygulamak istersiniz buraya tıklayabilirsiniz.