Pozitif olmanın ve mutlu bir yaşam sürmenin sağlığımız üzerinde sizin de bildiğiniz gibi çok olumlu etkileri var. Fakat iş bununla bitmiyor, vücudunuza da iyi bakmanız gerekiyor. Hatta bedeninizin her bir parçası sizden özel ilgi bekliyor. Haydi, kalbinize, beyninize veya gözlerinize ayrı ayrı birer arkadaşınızmış gibi davranalım, sağlıklı bir yaşam için sizden neler istiyorlarmış bir görelim!
BEYNİNİZİ SUSUZ BIRAKMAYIN
Beyninizi besleyin
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Karbonhidratlarla beslendiğiniz zaman vücudunuza aldığınız glikoz, beyninizin zinde kalması konusunda etkilidir. Fakat şunu da söylemem gerekir ki beyindeki şeker düzeyinin artması veya eksilmesi ayrı ayrı sorunlara sebep olabilir. Glikozun elde edilebileceği yağ ve karbonhidrat tüketiminde her zaman dikkatli olmalı ve dengeyi sağlamalısınız. Beyne iyi gelen besinler ise şöyle: Muz, portakal, limon, fasulye, bezelye, ıspanak, tahıllar, baklagiller, şeker pekmezi, sakatatlar, fındık, ceviz, keten tohumu, yaban mersini, yumurta ve süt ürünleri beyin için çok yararlıdır.
Beynimizin %80’i sudur. Geriye kalan %20’lik kısmı ise proteinlerden oluşur. Bu yüzden vücuda az miktarda su girerse bundan en çok beyin etkilenir. Bütün vücudumuzun ayakta durmasını sağlayan ve tüm organlarımıza komut yollayan bir kontrol mekanizması olan beynimiz, susuz kalırsa neler olur siz düşünün. Normalden daha az su içtiğinizde başınızın ağrımasının sebebi de genellikle bu.
Haftada 2-3 kez balık tüketin
Balıkta bulunan Omega-3 yağı da beyin sağlığı için çok yararlıdır. Balık yediğinizde, depresyonunuzun azaldığını, migren ağrılarınızın dindiğini ve buna paralel olarak zihninizin açıldığını görebilirsiniz. Özellikle somon, tuna ve sardalye balıkları “Omega-3” yağına en çok sahip olan balıklardır. Bu balıkları evinizden eksik etmemelisiniz.
Spor şart
Düzenli spor kan dolaşımının artmasını sağlar. Bu sayede beyne de daha fazla kan gider. Fit bir vücuda sahip olmanız demek aynı zamanda açık bir zihne de sahip olmanız anlamına gelir. Siz en iyisi hemen spora başlayın!
GÖZLERİNİZİ DIŞ ETKİLERDEN KORUYUN
Açık renk sebze ve meyveler gözlere iyi gelir
Turuncu renkli meyve ve sebzelerde (havuç, tatlı patates, kavun, kayısı, mango, balkabağı gibi) A tipi karotenler bulunur ve bunlar gözlere çok iyi gelir. Sarı sebzelerin içeriğindeki lutein de antioksidan etkisi sayesinde katarakt gibi göz hastalıkları riskinin azalmasını sağlar. Ayrıca kırmızı dolmalık biber, lahana, Brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, kivi, turunçgiller, papaya, kiraz, çilek, ahududu, badem, fıstık, ay çekirdeği, avokado, yumurta, bezelye, mısır, marul ve tabii ki balık da gözleriniz için oldukça faydalı besinlerdir.
Gözlerinizi kazalardan koruyun
Gözde meydana gelen rahatsızlıkların en önemlileri dış etkilerden kaynaklanır. Evi temizlerken çıkan tozlar, camı açtığınızda gözünüze kazayla kaçan bir çöp veya deodorant, saç spreyi gibi maddeler gözlerinize zarar verebilir. Bazı temizlik malzemelerinin içindeki kimyasallar da görme eksikliğine sebep olabilir.
KULAKLARIZA SU KAÇIRMAYIN
Yüksek sese maruz kalmayın kulaklık kullanın
Cep telefonuyla uzun süreli konuşmalar ve yüksek sese maruz kalma gibi durumlar işitme problemlerine yol açabilir! Her ne kadar çok hoşunuza gitse de müzik dinlerken sesini çok fazla açmamaya çalışın.
Kulaklarınızdaki sinyallere kulak verin
Duş aldıktan veya yüzdükten sonra kulağınıza su kaçarsa bu kulak iltihabına sebep olabilir. Suya maruz kaldıktan sonra başınızı yana eğin ve kafanızı suyun akmasını sağlayabilmek için hafifçe sallayın. Bir türlü su kulağınızdan çıkmıyorsa isterseniz başınızı yine yana eğerek tek ayağınızın üzerinde zıplayın. Şaka bir tarafa bazen su kulağınızdan gerçekten çıkmayabilir veya kulak kiri sebebiyle kulağınız tıkanabilir. İşte o zaman doktora gitmenizi tavsiye ederim. Özellikle kulağınızda çınlama, uğultu gibi sürekli tekrar eden rahatsızlıklar olursa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bu sinyaller kulağınızda başka bir problemin olduğunun habercisi olabilir.
Kulaklara iyi gelen besinler nelerdir?
İçeriğinde çinko bulunan istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, yumurta, fındık ve kabak çekirdeği kulaklar için oldukça faydalıdır. Ayrıca üzüm, yoğurt, tavuk, balık, havuç, tatlı patates ve sığır karaciğeri de kulaklarınıza iyi gelecek besinlerdir.
AĞZINIZA SAĞLIK
Ultraviyole ışınlarına dikkat!
Dudaklarınızı zararlı UV güneş ışınlarından korumalısınız çünkü dudak derisinin pigmentleri daha zayıftır ve vücudumuzdaki diğer bölgelere göre daha hassastır. Günde bir seferden fazla ruj süren kadınların dudak kanseri riskini yarı yarıya azalttıklarını biliyor muydunuz? Hem güzel görünüyor hem de zararlı ışınlardan dudaklarınızı koruyabiliyorsunuz.
B2 vitamini içeren yiyecekler tüketin
Kaymak, süt, yeşil sebzeler ve tahıllarda bu vitamini bulabilirsiniz.
Sigaradan uzak durun, alkolü azaltın
Kanser araştırmalarına göre ağız ve gırtlak kanserinin oluşma sebebi %80-90 oranında sigaraya bağlı. Günde iki kadehten fazla alkol alımı da kanser riskini arttırıyor.
SAĞLIKLI BİLEKLER/ELLER
Patates haşlayın, kabuklu deniz ürünü tüketin
Patateste bulunan B6 vitamini ve istiridye, karides, midye ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünlerinde bulunan B12 vitamini bileklerinizdeki sinirlere çok iyi gelecek.
Ellerinizle egzersiz yapın
Özellikle yoganın germe yöntemi ellerinizin sağlığını korumanıza çok yardımcı olacak. Parmak uçlarınıza ağırlık vererek ellerinizi arada bir aklınıza geldikçe germek kireçlenme riskini de azaltır.
BACAKLAR VE AYAKLAR
Her hafta yaptığınız egzersizi değiştirin
Aynı egzersizi tekrar tekrar yapmak özellikle dizlerinizi incitebilir. O yüzden bir hafta yüzdüyseniz diğer hafta koşarak spor yapmalısınız. Hem böylece farklı bacak kaslarınızı da çalıştırarak bacaklarınızın sağlığını korumuş olacaksınız.
Rahat ayakkabılar satın alın
Dar ayakkabılar ayaklarda nasır oluşmasına sebep olabilir. En uzun parmağınız ile ayakkabı arasında mutlaka bir miktar boşluk olmalı. Deri ayakkabılar ayaklarınızın rahat hareket edebilmesini sağlar ve ayak derinizi tahriş etmez.
Eklemlere iyi gelen besinler
Bin bir derde deva olan Omega-3 tabii ki eklemlerimiz için de oldukça faydalı. Somon balığını menünüze eklerseniz hiç fena olmaz. Ayrıca zerdeçal, sarımsak, badem, biberiye, zencefil, elma, fasulye, brokoli gibi yiyecekler de eklem sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. D, C ve K vitaminlerinin de kemiklerimiz için oldukça önemli olduğunu belirtelim tabii.
GÖĞÜSLERİNİZİ KORUYUN
Göğüs kanseri riskini azaltın
Kadınlarda yüksek oranda görülen göğüs kanseri riskini yediğimiz yiyeceklere dikkat ederek azaltabiliriz. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde günde 3 çorba kaşığı tüketilen zeytinyağı, göğüs kanseri riskini azaltıyor. Bu yüzden ayçiçeği ya da mısır özü yağı kullanımınızı mümkün olduğunca azaltın. Her yemeğinizi zeytinyağı ile pişirmeye çalışın. Bu arada kahvaltılarda bol bol zeytin yemek de oldukça faydalı olacaktır. Domates, nar, fasulye, fındık, fıstık, elma, lahana ve zerdeçal gibi besinler de meme kanseri riskini azaltan diğer besinler.
Reglden bir hafta önce kırmızı et, peynir ve kafeini azaltın
Bu yiyecekler regl öncesi göğüs ağrılarını arttıran özelliklere sahip. Eğer siz de göğsünüzde bu dönemde çok sık rahatsızlık hissi yaşıyorsanız bu besinleri daha az tüketebilirsiniz.
ŞEKER HASTALARI KALBİNİZİN SESİNİ DİNLEYİN
Kalp krizi kanserden daha tehlikeli
Kolesterol, kan basıncının düşmesi ya da yükselmesi her yaşta kalp krizine sebep olabilir. Hatta kalp krizi kanserden daha fazla can alır. Özellikle şeker hastaları bu konuda daha büyük bir risk taşır. Kolesterol seviyenizi ölçtürerek bu riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz.
Muz kalbe iyi geliyor
Kan basıncını dengeleyen potasyum, muzda bol miktarda bulunuyor. Balık, ceviz, fındık, badem, keten tohumu, kabak çekirdeği, yulaf, biber, patates, yoğurt, sarımsak, domates, ıspanak, elma, kuru fasulye, nohut, mercimek ve yeşil çay da kalp dostu olan diğer besinler. Tabii şeker hastaları bu besinleri tüketirken dikkatli olmalılar.
SAĞLIKLI AKCİĞERLER
Sigara içmeyin
Akciğer kanserine yakalanan hastaların %90’ının kanser olma sebebi sigara. Dolayısıyla akciğerlerinizi korumak istiyorsanız dumansız hava sahasına transfer olmanız gerekiyor.
Egzersiz yapın
Aerobik egzersizleri (koşma, bisiklet sürme, yüzme, koşu bandı) kaslarınızı ve kalbinizi kondisyona sokar ve vücut daha az oksijene ihtiyaç duyar. Bunun paralelinde akciğerler de daha az çalışmak zorunda kalır. Kısacası spor akciğer sağlığınızı da korur.
Akciğerler için C vitamini ve antioksidanlar önemli
Özellikle yaban mersini hem bir antioksidan hem de bir C vitamini kaynağı olduğu için akciğerlerimize çok iyi gelir. Bol D vitamini ve Omega-3 almak da oldukça faydalıdır. Bunların dışında zencefil, öksürük otu, okaliptüs, kekik, ekinezya, adaçayı, sığırkuyruğu bitkisi, keçiboynuzu, ebegümeci, sarımsak, domates, renkli dolmalık biberler, kabak, brokoli, elma, kızılcık, şeftali, ceviz ve kümes hayvanları da akciğer dostu besinlerdir.
TOKSİNLERİ KARACİĞERİNİZDEN UZAK TUTUN
Başlıca toksin tabii ki alkol
Yağ, şeker ve protein metabolizmasını düzenleyen ve kandaki şeker miktarını düzenleyen karaciğerin görevleri saymakla bitmez. Dolayısıyla karaciğer başlıca görevlerinden bazılarını yapamayacak duruma gelirse çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Siroz, karaciğer yetmezliği, safra kesesi iltihabı gibi rahatsızlıklar hayatınızı cehenneme çevirebilir. Alkol de karaciğer sağlığınızın başlıca düşmanıdır. Safra yollarında ödem yapan alkol karaciğer enzimlerinin fonksiyonunu bozar. Dolayısıyla aşırı alkol tüketerek karaciğerinizi zorlamadan önce tekrar düşünmenizi tavsiye ederim. Ayrıca ağrı kesiciler, gereksiz kullanılan antibiyotikler, katkı maddeli gıdalar da karaciğer düşmanıdır.
Sülfürle karaciğerinizi temizleyin
İçeriğinde sülfür olan sarımsak, soğan, lahana, Brüksel lahanası ve brokoli gibi sebzeler karaciğere çok faydalıdır. Ayrıca Arnavut biberi, enginar, ekinezya, kekik, zencefil, söğüt yaprağı, deve dikeni, karahindiba, kırmızıbiber, elma, kivi, çilek, yaban mersini, kızılcık, erik, armut, turunçgiller, kepek, yulaf, yoğurt, peynir, soya fasulyesi, ıspanak ve bezelye gibi yiyecekler de karaciğere iyi gelir.
BÖBREKLERİNİZ İÇİN EYLEME GEÇİN
Bol bol sıvı tüketin
Doktorunuz aksini söylemediği sürece günde 1,5-2 litre su içerek kronik böbrek hastalığı gelişimi riskini azaltabilirsiniz. Ayrıca aşırı tuz tüketiminde kaçınmak ve gereksiz ilaç kullanmamak da böbreklerinizi korumanıza yardımcı olur. Düzenli olarak yaptırabileceğiniz kan ve idrar testleri ile böbreklerinizde bir sorun olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Özellikle çok az idrara çıkıyorsanız ve vücudunuzda ödem oluşuyorsa kesinlikle bir doktora görünmelisiniz.
Düzenli olarak spor yaparak dinç bir bedene sahip olursunuz ayrıca fazla kilo probleminiz de kalmayacağı için diyabet, hipertansiyon gibi rahatsızlıkların böbreklerinize zarar verme riskini de azaltırsınız. Böbrekleriniz için sağlıklı beslenmeniz ve normal bir kiloda olmanız aslında sandığınızdan çok daha önemli.
Böbrek dostu besinler
Düşük potasyum içeren pirinç aynı zamanda vücuda gereken enerjiyi sağlayabilecek bir karbonhidrattır. Potasyum vücudumuz için her ne kadar gerekli olsa da fazlası böbrekler için zararlıdır. Soya proteini tüketerek yine fazlası böbrekler için hiç de iyi olmayan fosfor tüketiminizi dengeleyebilirsiniz. Ayrıca ağırlıklı olarak sebze ve meyve yiyerek böbrek sağlığınızı daha iyi koruyabilirsiniz.
MİDE
Midenin en büyük düşmanı tuz
Günde bir çay kaşığından fazla tüketilen tuz mideye zarar vermeye başlar. Bu alışkanlık böyle sürerse ciddi mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Ayrıca fast food’larda bulunan sodyum da mideye hiç iyi gelmez.
Lokmalarınızı iyi çiğneyin
Sizin de bildiğiniz gibi sindirim sistemi ağızda başlar. Mide sağlığınız için lokmalarınızı ne kadar iyi çiğnerseniz mideniz de o kadar az çalışmak zorunda kalır.
Sarımsak ve soğandan korkmayın
Bu iki kokulu yiyecek midede kanser riski oluşumunu azaltır ve mideyi korur. Ancak soğan yerken zarını ayırmayı ihmal etmemelisiniz çünkü soğan zarı midenin sindirmekte çok zorlandığı bir besindir. Mideye iyi gelen diğer besinler ise şöyle: Armut, yoğurt, zencefil, karnabahar, patates, muz, zeytinyağı, lahana, baklagiller, maden suyu, meyan kökü, ıspanak, pirinç ve fesleğen.
MESANE VE İDRAR YOLLARI KORUMA ALTINDA
İdrar yolları enfeksiyonu başımıza bela
İdrar yolları enfeksiyonu erkeklerden çok kadınlarda görülür üstelik de bir kez oldunuz mu sık sık da tekrar edebilir. Kadınlardaki idrar yolu mesafesinin kısa oluşu da bunun en büyük sebebidir. Ayrıca üretra ile gaita çıkış yerinin yakın oluşunu da önemli bir neden olarak sayabiliriz.
Çilek, kiraz, böğürtlen idrar yollarınızı korur
Bu rahatsızlıktan korunmak için tabii ki kişisel hijyeninize dikkat etmeniz önceliğiniz olmalı. Bunun dışında çilek, kiraz, böğürtlen gibi meyveler, idrar yolları enfeksiyonu tehlikesini azaltabilme özelliğine sahiptir.
YUMURTALIKLARDA BU İŞARETLERE DİKKAT
Yumurtalıklarınızda kist olabilir
Sırt ağrısı, yorgunluk, karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve sürekli tuvalete çıkma isteği, yumurtalıklarda bir sorun olduğunun belirtisi olabilir. Böyle şikâyetleriniz varsa mutlaka doktora görünmelisiniz.
Hangi besinler yumurtalıkları korur?
Fasulye, yeşil sebzeler, kabak çekirdeği, buğday, incir, turunçgiller, balık, et, kümes hayvanları ve süt ürünleri yumurtalıklara iyi gelen besinlerdir.
Sağlıkla ilgili diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle yazın için çok teşekkür ederim. Bilgisayar başında yoğun çalışan biriyim ve bu yüzden kilo almaya başladım. Durum böyle olunca yediklerime dikkat ettim. İlk başta kahvaltımda yulaf, yumurta, zeytin ve dağ çayı tüketiyordum. Öğlen ise pişirme sıkıntısı olmayan ve pratik olan ton balığı salatası yapıp tüketiyordum. Akşam ise hafif bir yemekten sonra yürüyüş yapıyordum. Arada bazen karahindiba çayı içiyorum inanılmaz yağ yakıyor. Bunu uygulayarak mükemmel kilolar verdim ve şuanda çok iyiyim. Bu arada siyah çay tüketmeyin kilo almanızı sağlayanlardan biride budur.
Ben her dışarı çıktığımda kulaklığı takıp yüksek sesle müzik dinliyorum. Bu konudaki uyarını dikkate alacağım. Teşekkürler
Detaylı yorumunuz için teşekkürler Ali Bey…