Türkiye’nin İlk Kore Pop Dergisi “K-POP & DRAMA”

k-pop drama dergisi tüm bayiilerde

Tüm dünyada geniş bir hayran kitlesine sahip olan Kore Pop Müziği, ülkemizde de büyük bir beğeniyle takip ediliyor. Hem de öyle böyle değil! Örneğin geçtiğimiz şubat ayında The Rose isimli bir Kore grubu ülkemizde konser verdi. Salonda resmen izdiham yaşandı. İşte çığ gibi büyüyen bu yeni ekol için Doğan Egmont Yayıncılık kolları sıvadı. Türkiye’nin ilk Kore Pop konseptli dergisi olan “K-Pop & Drama”, Mart 2018 itibarıyla yayın hayatına başladı. Nereden mi biliyorum çünkü dergiyi ben hazırladım. O yüzden size biraz bu ilginç Kpop dünyasını anlatmak istiyorum.

İçeriklere buradan hızlıca ulaşabilirsiniz >>>

K-POP NASIL BİR MÜZİK TÜRÜDÜR?

K-pop nasıl bir müziktir
K-Pop nasıl bir müzik türüdür?

Batı müziği ile yüksek enerjili Japon müziğinin harmanlanmış bir versiyonu olan K-Pop, artık ülkemizde de neredeyse Amerikan Pop müziğinden daha çok ilgi görüyor. Bunun sebebini Doğu kültürüne has disipline bağlayabiliriz aslında. Bir de Amerikan pop müziğini temel alan ve şarkıların sözlerinin içinde mutlaka İngilizce geçişler olan K-Pop, şu sıralar Amerika’da eksikliği hissedilen “Boy band” ve “Girl band” açığını kapatıyor.

K-Pop gruplarında evet “band” yani grup kavramı çok önemli hatta sırf bu ekol için Kore’de bir sektör oluşmuş durumda. Üstelik bu sektörde milyon dolarlar dönüyor diyebilirim. Bu grupların kuruluş aşamaları da dünyadaki hiçbir ülkenin tarzına benzemiyor. Kısaca anlatayım isterseniz…


K-POP GRUPLARI NASIL KURULUYOR?

K-Pop grupları nasıl kuruluyor?
K-Pop grupları kurulurken hangi aşamalardan geçiyor?

Aslına bakarsanız grupların nasıl kurulduğunu öğrendiğimde ben bu gençler için biraz üzüldüm. Çünkü resmen hayatlarını bu sektöre adıyorlar. Kore’de JYP Entertainment, YG Entertainment ve S.M. Entertainment isimlerinde üç büyük müzik şirketi var. Tabii ki ülkede başka müzik şirketleri de bulunuyor fakat bu üç şirketin piyasayı domine ettiklerini söyleyebiliriz.

İşte bu şirketler, bazen okul okul dolaşarak bazen de sadece sokakta gördükleri ve yetenekli olduğunu düşündükleri küçük çocukları topluyorlar. Onları “stajyerlik” dedikleri bir eğitim sürecine dâhil ediyorlar. Çocuklara müzik, şan, dans hatta görgü kurallarına varana kadar her konuda dersler veriliyor. Buraya kadar bir amme hizmeti verdiklerini ve bu çocukları sanat için çok iyi yetiştirdiklerini düşünebilirsiniz. Fakat bir süre sonra eğittikleri bu çocukları yarışmalara sokuyorlar.

Bu yarışmalar öyle hafif yarışmalar da değil. “Survivor” tarzında olduğunu söyleyebileceğim TV programları, halk oylaması mantığına dayanıyor. Gençler yeteneklerini sergiliyorlar ve Kore halkı onları tıpkı bizde de olduğu gibi gayet sübjektif yöntemlerle eliyor. Örneğin acayip yetenekli gençler çıkıyor ortaya fakat bir diğeri kendine has bir öpücük yollama veya alkış tutma yöntemine sahip olduğu için halkın sevgisini kazanıyor ve yarışmanın galibi oluyor.

Yarışmayı kazanan gençler bir araya getirilerek K-Pop grupları oluşturuluyor. Zorlu süreç bitmiyor ve gençler bir arada yurtlarda yaşamaya başlıyorlar. Ailelerinden ve diğer arkadaşlarından uzak kalarak! Üstelik kontratlarına da yaklaşık 3-5 yıl kadar aşk ilişkilerinin olmayacağı maddeleri ekleniyor. Tamam, tüm müzik şirketleri bu yöntemi kullanmıyor ama üç büyüklerden bahsediyorsak onlar bu konuda da oldukça hassas.

Hayatlarını adadıkları bir sürecin sonunda yarışmada seçilemeyen gençlerin psikolojisinden hiç bahsetmiyorum bile ama gruba dâhil olanlar da mücadele etmeye devam ediyorlar. Geçtiğimiz aylarda depresyon ve yalnızlık duygusu sebebiyle intihar eden SHINee grubu üyesi Kim Jonghyun da bu süreci kaldıramayan gençlerden biri diyebiliriz.

Biraz içinizi karartmış olabilirim ama K-Pop dünyasının nasıl bir disiplinle ilerlediğini anlatmak için sizlere bunlardan bahsetmem gerekiyordu. Zaten bu müzik türü, başarısını da belki bu yöntemlere borçlu. Gençlerin yaşadıkları bu durumları eleştirebiliriz ama onların azimlerine hayran kalmamak elde değil. Çoğunun milyon dolarlık bebeklere dönüştüğü de ayrı bir gerçek tabii.


KORELİLERİN ESTETİK KAYGILARI

korelelirde estetik kaygısı var
Korelilerin estetik kaygıları

K-Pop & Drama Dergisi’ni hazırlarken en çok zorlandığım konu grup üyelerini birbirinden ayırmaktı. Son çareyi sıkı bir K-Pop fanına danışmakta buldum ki aksi takdirde isimler kesinlikle birbirine karışmıştı. Çünkü grup üyeleri gerçekten birbirlerine çok benziyorlar. Hoş K-Pop fanları hiç de benzemediklerini söylüyorlar ama nasıl bir ayrıştırma yöntemi kullanıyorlar bilemiyorum.

Saç modelleri aynı, fiziksel görünüşleri aynı; boylar ve kilolar da o kadar birbirine yakın ki şok olursunuz. Sonra öğrendim ki çoğu bu görünüme sahip olabilmek için estetik ameliyatlar yaptırıyormuş. Örneğin çift göz kapağı ameliyatı bu sektörde oldukça popüler! Aslında genel olarak Koreliler göz kapaklarının şeklini hiç beğenmiyorlarmış o yüzden ikinci bir göz kapağı yaptırma gereği duyuyorlarmış. Nasıl olduğunu bana sormayın, gerçekten ben de pek anlamadım.


FAN KAVRAMI BOYUT ATLIYOR

kore'de fan kavramı
Kpop Fan kavramı boyut atlıyor – K-Pop & Drama Dergisi

Güney Kore’den bütün dünyaya hızla yayılan K-Pop, “Fan” kavramını yeni bir boyuta taşıyor. K-Pop sanatçıları ile hayranları arasında doğu kültürüne özgü çok derin bir bağ var. Her müzik grubunun kendi fan kitlesine verdiği özel bir isim bulunuyor. Örneğin şu an piyasadaki en ünlü gruplardan biri olan BTS’nin fan grubunun ismi A.R.M.Y. ya da ülkemizde konser veren The Rose grubu, fanlarını Black Roses diye çağırıyor. Kısacası fanlarıyla bu kadar iç içe olan bu müzik türü, aynı zamanda kendi kültürünü ve trendlerini de içinde barındırıyor.


K-DRAMA GERÇEKTEN İDDİALI

k-drama gerçekten iddialı
Kore dizileri oldukça iddialı

Klasik Hollywood dizileri gibi Kore dizilerinin sezonlar boyu devam edeceğini düşünmeyin. Kore’de diziler çok çabuk bitiyor. Maksimum 24 bölüm civarı süren dizilerin yerini sürekli yeni yapımlar alıyor. Ama bu o dizilerin başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Biliyorsunuz ki klasik Amerikan dizileri sadece bir sezon sürse yani 22 bölüm sonra bitse bu o dizinin başarısızlığı olarak yorumlanıyor ama Kore’de durum oldukça farklı.

İnsanları fazla sıkmadan tüm dizileri bir sezonda toparlıyorlar. O yüzden çok sevdiğiniz bir dizi hemen bitiyormuş gibi bir his oluşuyor. Ama hiç merak etmeyin hemen yerine çok daha iyi bir yapım geliyor.

Dizilerin konuları ise inanılmaz yaratıcı. Ben böyle konuları Hollywood yapımlarında bile görmedim ki sıkı bir dizi ve film takipçisiyim. Fantastik anlamda bir kere boyut atlamışlar ve hayal güçlerinin sınırı yok. Tarihi yapımları da çok iyi işliyorlar. Polisiye-macera derseniz o da olmuş. Tamam, bolca romantik yapım da var ama onları da fantastik konularla öyle bir harmanlamışlar ki inanamazsınız. Bence bir iki Kore dizisine göz atın, pişman olmazsınız. Dergide Kore’nin en popüler dizilerini toparladım. İşe bu dizilerden biriyle başlayabilirsiniz.

Ayrıca “En popüler yabancı diziler – Acaba hangisini izlemeli?” başlıklı yazım ilgini çekebilir…


K-POP & DRAMA DERGİSİ’NDE NELER VAR?

k-pop drama dergisi
K-Pop Drama Dergisi

BTS, Wanna One, Twice, EXO, Red Velvet, SHINee, Blackpink, Got7, Monsta X gibi tüm dünyada büyük bir popülariteye sahip olan K-Pop müzik gruplarının röportajları, onlarla ilgili haberler, tanıtımlar, dedikodular var.

Korelilerden tüm dünyaya yayılan moda ve güzellik trendlerinden bahsettik. Kore’de yaşayan fotoğraf editörü Ece Yıldırım ve Kore kültürü danışmanımız Senem Biricik, “Kore Sokak Modası” konusunda bize çok yardımcı oldular.

K-Drama” adı altında bir salgın gibi yayılan, tüm dünyada izlenme rekorları kıran Kore dizileri ve ünlülerinden bahsetmesek olmazdı. Gerçekten piyasadaki her Kore dizisini inceledim ve üniversitede Kore Edebiyatı Bölümü’nde okuyan Gülden Avşar isimli arkadaşımızdan büyük yardım aldım.

Testler, posterler ve özel haberler de var tabii! Örneğin bu sayıda Wanna One, BTS, Twice, Red Velvet,  Super Junior gibi grupların posterleri yer alıyor. Ayrıca ülkemizde konsere gelen The Rose grubu üyeleriyle ve Zico ile yaptığımız çok özel röportajları okuyabilirsiniz.

Kısacası müziğine hala ısınamasam da (ne de olsa ben baya eski kafalı Rock müzik dinleyicilerinden biriyim) artık bir K-Pop kültürü uzmanı olduğumu söyleyebilirim. Dergiye siz de bir bakın, Hollywood camiasına yepyeni bir alternatif geldiğini göreceksiniz.

Sormak istediğiniz soruları Facebook sayfama yazabilirsiniz…

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • mavitursu
    • 8 Mayıs 2018
    Yanıtla

    merhaba, henüz derginizi satın alma fırsatım olmadı ama önümüzdeki ay almayı düşünüyorum lütfen daha fazla monsta x ekleyin onlar dayanılmaz çekici ♥♥

    • Minmin
    • 9 Mayıs 2018
    Yanıtla

    Lütfen Exo hakkında biraz daha bilgi ve poster olursa daha iyi olur. Lüften Exo’o kapakta da olsun. Teşekkür ederim şimdiden ve böyle bir degi çıkardığınız için çok mutluyum.

    • dreamvoice
    • 10 Mayıs 2018
    Yanıtla

    ben Batman da oturuyorum burda dergiyi bulamadım d&r ve carrefour zaten yok burda migroslarada bu dergi gelmiyo ben çok almak istiyorum ama

    • Sna
    • 11 Mayıs 2018
    Yanıtla

    2. Sayıyı aldim ama fotokartlarda bi hata vardi ikiside ayni cikti

    • Esra
    • 18 Mayıs 2018
    Yanıtla

    Mayıs sayısında bts den jimin olabilir nerdeyse tüm üyelerin posteri cıktı ama park jimin çıkmadı lütfen jiminin posteri olsunnn

    • Deniz Naz
    • 20 Mayıs 2018
    Yanıtla

    Böyle güzel bir dergide Exo olmaması beni üzdü açıkçası, gelecek basımlarda mutlaka bekliyoruz !

    • Army.
    • 23 Mayıs 2018
    Yanıtla

    Mayıs ayında yine Bts olabilirmi ?
    Yeni albümlerinden bahsedermisiniz

    • 1t__army
    • 6 Temmuz 2018
    Yanıtla

    Dergiler tükendikten sonra tekrar basılıyor mu yani demek istediğim şu anda bile derginin ilk sayısının basımı devam ediyor mu hiç bir yerde bulamıyorum da ayrıca diğer dergiler efso mükemmel ellerine emeğine sağlık:)

    • Meryem
    • 2 Ağustos 2018
    Yanıtla

    Online satış olsa daha iyi olacak dun migrosta bts ozel koleksiyon sayisindan 2 tane kalmis ama acmislar yirtmislar o kadar cok almak istedim ki size anlatamam internet uzerinden alirim diye basladim arastirmaya ama online satis olmadigini gorunce yikildim cok uzuldum

    • Esra
    • 23 Eylül 2018
    Yanıtla

    Hazan hanim nevsehirde ki hic bir bayiye bu dergi gelmiyor. Tüm sayıları kaçırdım. Hiç bir dergiyi alamadım.

    • 29 Ekim 2018
    Yanıtla

    5. sayida bt21 defteri ve stickeri verirmisiniz?

    • rumeysa
    • 29 Ekim 2018
    Yanıtla

    5. sayida bt21 defteri ve stickeri verirmisiniz?

    • 21
    • 29 Ekim 2018
    Yanıtla

    6. sayiya bt21 defteri ve stickerleri koyarmisiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim